Ga jij naar je werk met Schuldgevoel?

Uit recent onderzoek onder moeders is gebleken dat 35% last heeft met schuldgevoel als ze naar hun werk gaan!

Bij ouderschap en het bijhorende verantwoordelijkheidsgevoel ligt schuldgevoel al snel op de loer.
Schuldgevoel zorgt er voor dat eerder over je eigen grenzen heen gaat. En vaak is schuldgevoel helemaal niet nodig. Ga eens op onderzoek uit, kijk eens waar het vandaan komt. Wat zijn je eigen verwachtingen? Zijn er diep van binnen normen waar je aan moet voldoen?
Waar je aan zou kunnen denken is: was jou moeder/vader altijd thuis, en zit er nu in jou hoofd dat je, je eigen kinderen te kort doet als jij wel aan het werk gaat. Of was je vader/moeder vaak de grote afwezige in jouw jeugd door het vele werk en heb jij besloten het anders te doen?
Het zou ook kunnen dat de ouders in je omgeving het anders doen of dat de opvoedvisie waar jij je door geinsprireerd word iets anders voorschrijft.

Als je weet waar het vandaan komt (soms kan het echt een hele zoektocht zijn om de echte oorzaak te vinden) kun je kijken of je gedachte helpend is of belemmerend.
Is het echt iets wat je wil veranderen in je werksituatie om meer bij je kind te zijn? Of wil je ander werk doen om zonder schuldgevoel naar je werk te gaan.
Het kan ook een ook een belemmerende gedachte zijn, want je wordt heel er heel blij van om te werken en zit de gedachte/overtuiging je gewoon in de weg. Dan is het tijd om de gedachte of belemmering los te laten. Schrijf hem op papier en gooi hem in de haart, of laat hem letterlijk varen als een papieren bootje in de sloot.
En weet er zijn echt heel veel ouders die een blijere ouder worden van aan het werk gaan. En als jij lekkerder in je vel zit werkt dit gelijk door op je kind.

Blijf niet met een schuld gevoel rondlopen, want het is echt niet nodig!

Moeder M. heeft 4 kinderen tussen de 3 en 10. Ze was gewend om drie dagen te werken. Maar ze merkte dat eht niet werkte met haar grote gezin. Ze ging in overleg met haar werkgever 1 dag in de week werken. Dit werkte voorhaar zelf echter helemaal niet! Ze werd kriebelig thuis en de finacienen werden te krap. Nu werkt ze 2 dagen in de week en is er meer rust in het gezin.

Een ander ouder paar waar de schuldgevoelens een issue waren, kwamen in ons gesprek erachter dat ze allebei erg tevreden waren met hun werk situatie. Maar ze merkte dat hun kindje na een dag op het kinderdagverblijf zwaar overprikkeld thuis kwam. Ze zijn voor hun kindje opzoek gegaan naar een ander opvang plekje.
Nu iedereen gewend is aan de nieuwe situatie, loopt het dat gezin weer op rolletjes.

Schuldgevoel is een Call to Action! Loop er dus niet te lang mee door.

Heb je behoefte aan gesprek over je schuld gevoel? Stuur me dan een e-mail of een berichtje op facebook Samen Groot brengen met Judith of (E) Judithklijnsma@gmail.com

Geef een reactie